Circuits blijven een populair gespreksonderwerp onder de Formule 1-fans. Wat maakt een circuit juist zo goed of slecht, welke banen zorgen voor leuke races, waar kijken we graag naar, enzovoort. Zeker nu de kalender overvol begint te raken worden er constant vraagtekens geplaatst of elke Grand Prix een plek op de kalender verdient. Het analyseren van racebanen is zeer interessant en zorgt soms voor verhitte discussies. Daarom duiken we vandaag in het proces van het ontwerpen van een volwaardig Formule 1-circuit.
Om te beginnen met het ontwerpen van een Formule 1-waardig circuit moeten we de omgeving analyseren. Vandaag nemen we een permanent circuit als voorbeeld, geen stratencircuit dus. Een echte ontwerper als Hermann Tilke – vormgever van heel veel racebanen over de hele wereld, waaronder het Bahrain International Circuit, COTA en het Jeddah Corniche Circuit – ziet naar eigen zeggen meteen waar de kansen liggen. “Afhankelijk van de grootte en de hoogteverschillen van het beschikbare grondgebied probeer ik samen met mijn design-team te kijken naar de mogelijkheden en de karakteristieken die we de baan mee willen geven.” Vooral het woord ‘hoogteverschillen’ zal regelmatig terugkomen. Hoogteverschillen maken een baan al snel interessant – daar komen we later op terug. Belangrijk uitgangspunt bij het ontwerpen: kies een terrein met natuurlijke hoogteverschillen en variatie. Na het verkennen van het terrein kun je experimenteren met bochten: welke heuvels, hellingen of glooiingen zijn uitstekend geschikt voor een bepaald type bocht?
Dit is een premium update van Grand Prix Radio. Door je te abonneren op deze updates via onze apps steun je de constante ontwikkeling van Grand Prix Radio en krijg je toegang tot nog meer unieke verhalen, video’s en foto’s over de autosport. De premium updates van Grand Prix Radio kun je lezen in de Grand Prix Radio apps.