Ricciardo blij met eerste Grand Prix-punten van 2024: "Hebben het gat met onze concurrenten vergroot"

Daniel Ricciardo GP Canada 2024

Daniël Ricciardo kende een sterk weekend in Montreal. Na een goede kwalificatie op de zaterdag mocht de Australiër starten vanaf P5, die hij na een 'lastige' race toch wist om te zetten in een achtste positie. 

Het is een lastig jaar tot dusver voor Daniël Ricciardo. Waar teamgenoot Yuki Tsunoda in vijf van de eerste acht Grands Prix in de punten wist te eindigen en een punt wist te scoren tijdens de sprintrace in Miami, moet de Australische coureur het doen met enkel een vierde plaats tijdens diezelfde sprintrace in Florida. De 34-jarige coureur delft eigenlijk al het hele jaar het onderspit ten opzichte van zijn Japanse teamgenoot.

Echter, was het in Canada vanaf de eerste seconde een compleet ander verhaal. De achtvoudig Grand Prix-winnaar voelde zich vanaf het begin van het weekend goed in de auto en ging als de brandweer op het Circuit Gilles Villeneuve, terwijl Tsunoda erg worstelde in Montreal. Tijdens de kwalificatie was Ricciardo dan ook een goede drie tienden sneller dan zijn Japanse teamgenoot, en wist hij zelfs tot een knappe vijfde startpositie voor de race van zondag te bemachtigen. Deze zette hij tijdens de GP van Canada om in een achtste positie en dus zijn eerste Grand Prix-punten van 2024. "Het was vanaf het begin een goed weekend, gezien alle omstandigheden, en met zo'n gekke race als deze ben ik blij om het af te sluiten met een aantal punten op zak", verklaart de Australiër tegenover F1.com.

Foto: Red Bull Content Pool

Ricciardo: "Het was een beetje een opluchting"

Tijdens die race op zondag verliep alles echter niet zoals Ricciardo had gehoopt. De 34-jarige coureur maakte een valse start, ontving daarvoor een tijdstraf van vijf seconden en viel zelfs terug tot buiten de punten. In eerste instantie had hij ook niet door dat hij een valse start had gemaakt. "Ik was een beetje in de war, omdat ik wist dat ik niet eerder was gestart dan de lichten waren uitgegaan, maar toen herinnerde ik me dat ik tijdens de start voelde dat de auto misschien in beweging was", legt Ricciardo uit. "We hadden een probleem met de auto en we zullen ernaar kijken, maar dit was duidelijk een stap terug voor onze race. Toen we de pitstop maakten voor de inters, verloren we een paar posities aan de auto's die buiten bleven en we konden niet echt veel meer uit de nieuwe banden halen. Daardoor vielen we uit de top tien en de race viel niet echt onze kant op."

Uiteindelijk zorgde de opdrogende baan ervoor dat de Australiër alsnog in de punten kon eindigen. "Toen de baan tegen het einde opdroogde en we op mediums zaten, had ik een goede snelheid en kon ik wat mensen inhalen om zo weer terug de top tien in te komen, wat een beetje een opluchting was. Ik ben blij dat het voor ons een redelijk soepel weekend was, en uiteraard omdat we het gat naar het middenveld achter ons hebben vergroot."

Tsunoda door het stof na fout

Door de straf van Ricciardo leek Tsunoda toch weer de punten binnen te moeten slepen voor VCARB. Tsunoda, die gestart was als achtste, besloot tijdens de eerste safety car, toen hij op P10 reed, geen pitstop te maken. De Japanner schoof hierdoor op naar P7, maar moest na de switch van inters naar mediums de snellere Lance Stroll laten gaan. Na de tweede neutralisatie werd hij ook door Esteban Ocon gepasseerd. Hij merkte al snel dat hij eigenlijk sneller was dan de Alpine-coureur, alleen moest hij, met Ricciardo inmiddels weer op zijn hielen, een goede plek zoeken om de Fransman te passeren.

Tsunoda ging echter in de fout bij het ingaan van bocht acht en zag zijn zesde puntenfinish van het seizoen daarmee in rook opgaan. Na de race bood hij dan ook zijn excuses aan aan zijn team. "Vandaag was mijn fout, een domme zet, en het spijt me tegenover het team", vertelt de Japanner tegenover F1.com. "Ze hebben absoluut de juiste strategiebeslissing genomen en goed werk geleverd. Het was niet gemakkelijk voor de oude inters, maar ik voelde me goed. Ook de oproep om over te stappen op droge banden was goed. Ik heb het in ieder geval omgedraaid van de vrije training naar de kwalificatie en dat is goed, maar vandaag is teleurstellend en niet de manier waarop ik de race had moeten eindigen."

 

Lees ook: Uitstekende race voor Aston Martin in Canada

Lees ook: Lewis Hamilton: "Canada was één van mijn slechtste races"

Lees ook: George Russell: "Het voelt als een gemiste kans"

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden