SI202109051556_hires_jpeg_24bit_rgb

Max Verstappen won de zenuwslopende Grand Prix van Nederland. Verstappen wist, buiten de pitstops om, de mannen van Mercedes achter zich te houden en pakte daarmee een historische overwinning. Om nog even na te genieten heeft Grand Prix Radio de 10 mooiste plaatjes van de overwinning voor je uitgezocht.

1. De Orange Army

Nog voor de race was het feestje in de 'arena' al begonnen. Overal gingen de oranje rookbommen af en iedereen juichte Max Verstappen toe. Alle coureurs spraken van de geweldige sfeer die op het circuit hing op de vrijdag en zaterdag. De Nederlandse fans hebben op zondag bewezen dat het nog gekker kan.

2. Startfinish

Ook op start/finish zat de sfeer er ver voor de start al goed in. Met de iconische rood, wit, blauw-combinatie van de Nederlandse vlag bouwden ze een enorm feest. Een indrukwekkend moment kwam later. Davina Michelle zong vlak voor de tribune een eigen versie van het Wilhelmus, kippenvel!

3. Na 36 jaar

Max Verstappen / Red Bull Racing / Zandvoort / Nederland / 2021

Na 36 jaar was het eindelijk zover. De Grand Prix van Nederland was terug! Met de oranje rook nog in de achtergrond vertrokken de Formule 1-bolides voor 72 ronden op circuit Zandvoort. Onder het gejuich van de fans doken de coureurs de Tarzanbocht eindelijk weer in.

4. Max leidt na bocht 1

Eén van de meest belangrijke momenten, zo niet het belangrijkste moment, was de start. Met alle druk op zijn schouders reed Verstappen even goed weg als Hamilton. Verstappen kon daardoor zijn pole position verzilveren in de eerste plek na de eerste bocht. Achterin het veld was het, met onder andere Fernando Alonso en Antonio Giovinazzi, nog even duwen en trekken maar iedereen kwam heelhuids de eerste ronde door.

5. Racepace

Max Verstappen / Red Bull Racing / Zandvoort / Nederland / 2021

Dan de belangrijke vraag: kan Verstappen de Mercedes achter zich houden? Na een aantal ronden was het al vrij duidelijk dat Verstappen uiterst dominant was op de softs. Lewis Hamilton moest al snel een gat laten vallen en koos voor de aanval: hij ging naar de mediums voor een twee-stop-strategie. Maar het mocht niet baten want ook op die banden kon Verstappen voor Hamilton blijven.

6. Inhaalactie op Bottas

Doordat Verstappen geen hulp kreeg van Sergio Pérez kon Mercedes twee verschillende strategieën gebruiken. Bottas ging voor de één-stop-strategie en Hamilton ging voor de twee-stop-strategie. Dit resulteerde in een koppositie voor Bottas. Tevens reed hij op oude softs en maakten Hamilton en Verstappen snel tijd goed. Het was voor Verstappen cruciaal om Bottas snel te passeren omdat Hamilton van achteren naderde. Het duurde ongeveer twee ronden en toen zette Verstappen zijn bolide naast die van Bottas en haalde hij de Fin in.

7. Nog even spannend

Max Verstappen / Red Bull Racing / Zandvoort / Nederland / 2021

En dan die rondjes afmaken. Even leek Hamilton nog dichterbij te komen maar later moest de Brit een gat laten. Voor de fans reden om alvast een feestje te bouwen want de overwinning kwam steeds dichterbij. De rookbommen werden aangestoken en de baan werd ondergedompeld in een oranje zee.

8. Verstappen wint!

En dan na 72 zenuwslopende rondjes is het eindelijk zover. Verstappen wint de Grand Prix van Nederland! 36 jaar na Niki Lauda heeft Zandvoort een nieuwe winnaar in Max Verstappen. De fans ontvangen Verstappen onder gejuich op het rechte stuk, fantastisch!

9. De cape

Max Verstappen / Red Bull Racing / Zandvoort / Nederland / 2021

Het feest op de tribunes kan dan eindelijk gevierd worden met Verstappen zelf. De Nederlander krijgt een Nederlandse vlag en slaat het om als een cape. Voor 70.000 toeschouwers poseert hij voor zijn overwinning.

10. Champagne

Max Verstappen / Red Bull Racing / Zandvoort / Nederland / 2021

Dan is het natuurlijk tijd voor het podium. Met Verstappen op het hoogste treetje, de zevenvoudig wereldkampioen op de tweede plek. En Valtteri Bottas op drie. Met nog meer oranje rook, vuurwerk en een DJ-optreden barst het feest op het circuit los.

Lees ook: Sergio Pérez: “P6 haalbaar zonder incident Norris”

Lees ook: Emotionele reacties na eerste Dutch Grand Prix sinds 36 jaar

Lees ook: George Russell: “Crash was mijn fout”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden