Masi over gele vlaggen: “Marshalls deden hun werk"

gp-qatar-2021

Wedstrijdleider Michael Masi heeft het opgenomen voor de marshalls tijdens de Grand Prix van Qatar. Volgens hem deden die tijdens de kwalificatie goed hun werk en is de kritiek op hen onterecht. 

Pierre Gasly moest zijn bolide in de slotfase van de kwalificatie stilzetten op het circuit, omdat zijn voorvleugel afbrak en een lekke band veroorzaakte. Omdat er een auto op het asfalt stil stond heeft de desbetreffende marshall met een enkele en daarna een dubbele gele vlag gezwaaid voor een gevaarlijke situatie. Verschillende coureurs gaven hier geen gehoor aan en reden vol gas door. Dat leverden Max Verstappen en Valtteri Bottas een gridstraf op.

Onder meer Christian Horner uitte flinke kritiek op de gele vlaggen. Zijn uitspraken leverde hem een officiële waarschuwing op en hij gaat deelnemen aan een stewards-programma. Masi verklaart aan Motorsport.com dat de marshalls gewoon hun werk aan het doen waren.

"De marshalls hebben gereageerd op de situatie die ze voor zich zagen”, legt Masi uit. "Dan is het klip en klaar. Als je ziet wat er gaande was en wat er gebeurde met Pierre, dan reageerden ze op wat er gebeurde."

Max Verstappen / Red Bull Racing / Grand Prix Qatar 2021

“Het is aan de marshalls om te bepalen of enkel of dubbel geel getoond moet worden"

Er was veel kritiek dat er gehandeld werd naar eigen inzicht. Masi legt uit waar de marshalls verantwoordelijk voor zijn.

“Met alle gele vlaggen die langs het circuit getoond worden is het zo dat de officials ter plekke de leiding hebben, zo is dat overal in deze sport”, gaat Masi verder. "Het is ook aan de marshalls op de plek des onheils om te bepalen of ze enkel of dubbel geel tonen, zij beoordelen wat ze zien. Daarom staan ze daar. De lokale officials hebben controle over gele vlaggen, zoals ze dat altijd gedaan hebben. Dat geldt ook voor de lichtpanelen met de gele vlaggen, witte vlaggen en blauwe vlaggen tijdens trainingen en kwalificaties. De lokale officials hebben geen controle over de safety car, de virtuele safety car en rode vlaggen. Die drie worden centraal geregeld, al het andere is voor de lokale marshalls.”

Lees ook: Christian Horner over uitlatingen: “Zal hetzelfde weer doen"

Lees ook: Olav Mol: “Circuit Qatar mist nog een grote ballen-bocht"

Lees ook: Gridstraf voor Verstappen en Bottas na negeren gele vlaggen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden