In de voorbeschouwing op de Britse Grand Prix ontdekten we de bijzondere historie van Silverstone. Het ontstaan als RAF-vliegveld, de allereerste Grand Prix, de vele verbouwingen en het bijzondere karakter van de race kwamen allemaal aan bod. Een van de leukste onderdelen van het voorbeschouwen op de race van komend weekend resteert nog: een rondje over het circuit. Laten we daarom in gedachte een ronde maken langs de vele unieke, snelle en bijzonder naamgegeven bochten en rechte stukken van het circuit van Silverstone!
We beginnen onze ronde over Silverstone op het rechte stuk bij start-finish. Voorheen heette dit International Pit Straight, maar een paar jaar geleden is het omgedoopt tot Hamilton Straight, ter ere van de negenvoudige winnaar van zijn thuisrace. Op het relatief korte rechte stuk rijden we tussen het imposante pitgebouw The Wing en grote tribunes door. Een paar jaar geleden is er ook een groot hotel tegenover het pitgebouw gemaakt mét een loopbrug die de baan oversteekt. Maar goed, de eerste bocht: Abbey is meteen een hele snelle. De rechterbocht zit voor de Formule 1-wagens een beetje tussen een recht stuk en een daadwerkelijke bocht in, aangezien de rijders deze vol gas nemen, maar niet met het grootste gemak. Na bocht 1 nemen we Farm Curve, een flauwe linkerbocht die ook vol gas genomen wordt door F1-wagens. Vervolgens komen we aan bij de eerste échte bocht: Village Corner. Dit is een krappe rechterbocht die we met zo’n 110 km/u in de derde versnelling nemen. We moeten ervoor zorgen dat we tijdens het insturen dicht bij de binnenkant van de bocht (de apex) blijven, om de ideale lijn te nemen door de daaropvolgende bocht genaamd The Loop. Het is een langzame, krappe bocht die ons richting het lange rechte stuk Wellington Straight brengt. Voordat we het rechte stuk op sturen moeten we eerst nog bocht 5 nemen, maar die is easy flat en dus verwaarloosbaar. Daarmee komt Sector 1 ten einde.
Foto: Red Bull Content Pool
Op hoge snelheid
Het gedeelte wat volgt op Wellington Straight is een van de allerbeste en meest iconische sectoren om te rijden als coureur. Allemaal dankzij de prachtige snelle en vloeiende bochten. Eerst remmen we aan voor Brooklands, een linkerbocht die met ongeveer 150 km/h in de zesde versnelling genomen kan worden. Ook hier moeten we niet te wijd uitkomen om een zo goed mogelijke uitkomst van de volgende bocht te hebben. Bocht 7, Luffield genaamd, is een eindeloos lijkende doordraaier naar rechts. We nemen hem in de derde versnelling en willen zo vroeg mogelijk op het gas richting het rechte stuk, maar we moeten echt geduld hebben. Als we eindelijk het einde van de bocht hebben bereikt drukken we het gas weer volledig in (let op overstuur) en stormen we op Copse Corner af. We gaan met een snelheid ruim boven de 300 km/u langs het oude pitgebouw, tot we moeten insturen voor de bloedsnelle Copse Corner, een van de beruchtste bochten in de autosport. In F1-wagens is deze inmiddels vol gas, maar in veel andere auto’s is dat nog maar de vraag en moet je veel lef hebben.
Foto: Red Bull Content Pool
Na Copse ligt een kort recht stuk, tot we bij de volgende prachtige bochtencombinatie zijn gekomen. Maggotts, Aintree, Becketts, een naamloze knik en Chapel zijn vijf bloedsnelle bochten die geleidelijk sneller worden gedurende de links-rechts-links-rechts-links-combinatie. Ja, inderdaad: maar vijf slingerende bochten die met meer dan 200 km/u worden genomen. Ze brengen ons Hangar Straight op, aan het einde van Sector 2.
Richting de finish
Na al dit geweld kunnen we eventjes tot rust komen op het lange rechte stuk richting Stowe. Ook dat is een snelle bocht die met zo’n 210 km/u genomen wordt. Kort daarop volgt een langzame links-rechts chicane genaamd Club Corner. Voorafgaand aan deze chicane ligt aan de linkerkant de ingang van de pitstraat. Daarna rest alleen nog een rechterbocht die nog nét vol gas kan worden genomen en ons richting de finishlijn brengt om onze ronde over Silverstone af te sluiten.
Foto: Mercedes AMG F1
Terugkijkend op deze intensieve ronde kunnen we een paar dingen concluderen. Allereerst: je moet een sterke nek hebben. F1-wagens kunnen hun bestuurders in de lange, snelle bochten meermaals blootstellen aan laterale krachten van ongeveer 5G. Ten tweede is het circuit geweldig om in te halen. De lange rechte stukken lenen zich uitstekend voor slipstreamgevechten en de bochten die daarop volgen bieden kansen voor zowel de verdediger als de aanvallende coureur. In andere woorden: de verdediger is niet meteen kansloos voor een aanvaller met DRS, terwijl het voor de aanvaller ook weer niet onmogelijk is om in te halen dankzij de brede baan en lange rechte stukken. Ook buitenom inhalen of het rijden van alternatieve lijnen is mogelijk. Al met al is Silverstone een van die zeldzame circuits waar zowel kwalificeren als racen geweldig is.
Foto: Mercedes AMG F1
Lees ook: F1 terug naar waar het allemaal begon: de Grand Prix van Groot-Brittannië
Lees ook: Tijdschema: Grand Prix van Groot-Brittannië
Lees ook: Stefano Domenicali over contractverlenging Silverstone