FIA gaat maatregelen nemen voor welzijn coureurs

door Olav Veenhof
logan-sargeant-2023-qatar-zaterdag

FIA onderzoekt de extreme weersomstandigheden bij de Grand Prix van Qatar. De FIA heeft haar zorgen geuit over de impact van de extreme temperaturen en luchtvochtigheid tijdens de Grand Prix van Qatar en het welzijn van de coureurs.

De FIA stelt dat van topsporters niet verwacht mag worden dat ze onder omstandigheden racen die hun gezondheid of veiligheid in gevaar kunnen brengen. Logan Sargeant viel uit, Lance Stroll verloor een paar keer zijn bewustzijn in de auto en Esteban Ocon liet na de race weten dat hij in de cockpit heeft overgegeven.

De FIA is daarom een onderzoek gestart naar de situatie in Qatar om aanbevelingen te doen voor toekomstige situaties met extreme weersomstandigheden. Het is belangrijk om te vermelden dat de Grand Prix van Qatar volgend jaar later in het jaar is gepland, wanneer de temperaturen naar verwachting lager zullen zijn. De FIA wil echter nu al actie ondernemen om te voorkomen dat dit scenario zich herhaalt.

Een van de maatregelen is het opstellen van richtlijnen voor coureurs over hoe om te gaan met extreme hitte en luchtvochtigheid. De richtlijnen kunnen onder meer betrekking hebben op hydratatie, kleding en training. Een andere maatregel is onderzoek naar aanpassingen voor efficiëntere luchtstroom in de cockpit. Dit zou de coureurs kunnen helpen om af te koelen. Tot slot zal de FIA kijken of er wijzigingen in de kalender nodig zijn om racen in extreme weersomstandigheden te voorkomen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat races later in het jaar worden verreden, wanneer de temperaturen lager zijn.

Net zoals bij andere zaken met betrekking tot de veiligheid, zoals circuitinfrastructuur en veiligheidseisen voor de bolides, zal de FIA echter alle redelijke maatregelen nemen om acceptabele parameters vast te stellen en te communiceren waarin wedstrijden worden gehouden.

 

Lees ook: F1 aan Tafel: Max Verstappen: 3x wereldkampioen!

Lees ook: Olav Mol over Pérez: Reset mode en terug naar begin

Lees ook: Lando Norris baalt van fouten: Had kunnen winnen

door Olav Veenhof

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden