Daniel Ricciardo "herboren" na terugkeer in F1

door Irene Lenting
Daniel Ricciardo zegt na afloop seizoen 2023 herboren te zijn

Daniel Ricciardo beëindigde zijn contract bij het team van McLaren vroegtijdig na het seizoen in 2022 vroegtijdig. De Australiër keerde begin dit jaar terug naar zijn voormalige team, Red Bull Racing, als reservecoureur. Hij maakte zijn terugkeer in de Formule 1 na de zomerstop. In Zandvoort reed hij voor het eerst in de AlphaTauri, nadat het team had besloten Nyck de Vries te vervangen. Na afloop van het seizoen laat Riccardo weten zich "herboren" en "opgeladen" te voelen na zijn terugkeer in de sport.

Terugkeer onderbroken door crash in Zandvoort

Ricciardo keerde na de zomerstop terug naar de paddock als officiële coureur voor AlphaTauri. Zijn terugkeer werd echter kort onderbroken toen hij tijdens de training in Zandvoort crashte. Liam Lawson verving hem voor een aantal races. Ondanks deze tegenslag kijkt Riccardo positief terug op het afgelopen half jaar binnen het team. Motorsport.com vroeg hem naar het effect van zijn blessure op zijn terugkeer. "Ik had natuurlijk gehoopt dat dit nooit gebeurd was, alleen al omdat het ongemakkelijk en pijnlijk was. Maar nu het voorbij is, kijk ik nog steeds positief terug op dit jaar. Omdat ik hier een jaar geleden zat en dacht: 'zou dit mijn laatste race kunnen zijn?'", verklaart Ricciardo. "Ik overdrijf niet als ik dat zeg. Ik wist het echt niet. Ik dacht eerlijk gezegd dat het fifty-fifty was. Dus, om het jaar te hebben gehad dat ik heb gehad en de hand te vergeten, voel ik me misschien wel een beetje herboren. Ik voel me gewoon opnieuw opgeladen,” voegt hij toe in zijn gesprek met Motorsport.com.

Ricciardo ontving na zijn crash in Zandvoort kritiek vanuit verschillende hoeken. Ondanks dat bleef hij geloven in zijn terugkomst en zijn talent om goede prestaties te kunnen leveren. “Ik begrijp dat sommige mensen een sterke mening hebben over het 'domme ongeluk' en zouden zeggen: 'misschien moet Daniel gewoon stoppen' of ‘dit zou waarschijnlijk een teken zijn dat hij ermee moet stoppen'. Ik heb dat nooit gedacht. Ik heb me nooit zo gevoeld. Dus ja, dat gaf misschien nog meer kracht aan de beslissing om gewoon door te gaan en ervoor te gaan," vertelt Ricciardo.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniel Ricciardo (@danielricciardo)

 

 

Ricciardo: "Het hoeft niet altijd om winnen te gaan”

Door zijn tijd buiten de auto leerde Ricciardo op een andere manier plezier te vinden in de sport. Gedurende zijn periode bij het McLaren-team voelde de Australiër zich steeds slechter door de wekelijkse resultaten die hij behaalde. Als reservecoureur binnen Red Bull, zonder de constante druk om te presteren, kreeg Ricciardo de ruimte om een nieuwe visie op succes te ontwikkelen. "Mijn plezier in de sport moet niet gebaseerd zijn op resultaten. In de zin van 'ja, ik weet wat een goede ronde is of wat een goede race is, en dat helpt me om 's nachts te kunnen slapen,' vertelt hij bij Motorsport.com. "Het hoeft niet altijd om winnen te gaan. Ik denk dat ik op een punt kwam waar ik me volledig gelukkig en comfortabel voelde, rijdend voor het team dat tiende stond op de startgrid. Vorig jaar, toen ik zei dat ik niet terug wilde in een auto als het vecht aan de achterkant, leek het me onzinnig. Maar langzaam begon het steeds meer zin te krijgen,” verklaart hij. In 2024 keert Ricciardo opnieuw terug voor een seizoen bij het team van AlphaTauri.

 

Lees ook: Ferrari-teambaas Fred Vasseur: We waren dit jaar te optimistisch

Lees ook: Williams verlengt contract met Logan Sargeant voor 2024

Lees ook: Valtteri Bottas: Alfa Romeo-auto volgend jaar ‘totaal anders’

door Irene Lenting

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden