Circuit Zandvoort behoudt vergunning, Dutch GP gaat door

door Zus Veldkamp
Sergio Perez / Red Bull Racing / Dutch Grand Prix

Circuit Zandvoort behoudt de natuurvergunning, wat betekent dat de Dutch Grand Prix door kan gaan. Dat heeft de Raad van State, na het hoger beroep van verschillende natuurorganisaties, besloten. Dat laat onder andere de NOS weten. 

De Raad van State heeft besloten dat circuit Zandvoort hun natuurvergunning behoudt. In April kwam deze zaak al naar voren, maar doordat De Stichting Duinbehoud, Stichting Rust bij de Kust en Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland hoger beroep hadden aangetekend op de voorgaande uitspraak, moest er opnieuw een oordeel over geveld worden. 

Eis tegenpartij

In april sprak de rechter al uit dat de stikstofuitstoot niet overschreden werd, toch ging de tegenpartij daar niet in mee en kaartte hoger beroep aan. Volgens de tegenpartij stoot het circuit echt meer stikstof uit dan is toegestaan. Daardoor moest de zaak naar de Raad van State. Zaken van dit formaat duren vaak lang, dus kwam er een tussentijdse uitspraak. De tegenpartij eiste dat de vergunning opgeschort zou worden tot de definitieve uitspraak, wat zou betekenen dat de grand prix niet door zou kunnen gaan. Daar ging de Raad van State niet in mee, dus kan de grand prix dit jaar gewoon doorgaan.  

Oordeel rechter

Volgens de rechter is er geen reden om aan te nemen dat de stikstofuitstoot van het circuit veel hoger ligt dan in de vergunning staat. Ook speelt er mee dat er in 2019 en 2020 niet geracet is op het circuit door werkzaamheden en door corona. Bovendien trok het evenement in 2021 minder bezoekers door het coronavirus. De conclusie luidt voorlopig: "Het is niet duidelijk of de aan het besluit ten grondslag gelegde stikstofberekeningen een volledig juist beeld geven, maar gelet op de hiervoor genoemde omstandigheid dat sprake is van een beperking van het vergunde aantal niet-elektrische en motorsportactiviteiten per jaar ten opzichte van de referentiesituatie, geven de belangen bij het doorgaan van het F1-weekend de doorslag in de beoordeling of een voorlopige voorziening moet worden getroffen." De definitieve uitslag volgt volgend jaar pas. 

Lees ook: Toto Wolff: Stand in kampioenschap onbelangrijk

Lees ook: Mattia Binotto: Het is geen pech en we hoeven niks te veranderen

Lees ook: Marc Gené legt strategische keuzes Ferrari uit

door Zus Veldkamp

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden