Hamilton wint GP van Spanje, Verstappen tweede

M266676

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Spanje gewonnen. Na een goede tactiek van Mercedes, wist Hamilton in de 60ste ronde Verstappen te passeren. Verstappen pakte de tweede plek en de snelste raceronde achter de ontketende Brit.

-Liveblog gesloten-

Update 16:50

De coureurs staan op het podium en het Britste en Duitse volkslied klinken voor Hamilton en Mercedes. Houd Grand Prix Radio in de gaten voor de audio updates van Olav en Rick vanuit Spanje. Over twee weken komt het Formule 1 circus weer in actie, dan op het stratencircuit van Monaco. Tot dan!

Update 16:45

Ondanks de pech is Pierre Gasly toch nog tiende geworden. Hij moest tijdens de eerste pitstop een straf inlossen en de tweede pitstop duurde ruim zes seconde. Perez is doorgeschoven van de achtste plek naar de vijfde plek en heeft daarmee zijn slechte kwalificatie rechtgezet. De volledige uitslag:

Update ronde 66/66

Lewis Hamilton wint de GP van Spanje, door een goede strategie van Mercedes. Verstappen wordt tweede en Bottas sluit aan op de derde plek. "Het is wat het is", zegt Verstappen teleurgesteld over de boardradio. "Wij zijn nog niet snel genoeg", sluit Verstappen af.

Update ronde 63/66

Max Verstappen pakt met zijn nieuwe set soft de snelste raceronde en het extra puntje. Met deze stand schrijven Hamilton 25 punten en Verstappen 19 punten bij in het wereldkampioenschap.

Update ronde 62/66

Ondertussen is er een mooi gevecht gaande om de tiende plek. De nummers tien tot en met vijftien vechten met elkaar om het laatste punt.

Update ronde 61/66

Hamilton zit vlak achter Verstappen en haalt gelijk de Nederlander in. De Brit rijdt nu weg bij de Nederlander. Verstappen gaat naar binnen voor een nieuw setje soft om de snelste raceronde te pakken.

Update ronde 59/66

Bottas pakt de snelste raceronde en haalt de ronde daarna gelijk Charles Leclerc in voor de derde plek. Hamilton komt een klap dichter bij Verstappen. Het gat is nog maar anderhalve seconde. Hamilton zegt wel over de boardradio dat hij niet weet of hij genoeg over heeft van zijn banden om Verstappen in te halen. Mercedes denkt dat Verstappen nog minder banden over heeft om te verdedigen op de Brit.

Update ronde 55/66

Hamilton haalt Bottas in voor de tweede plek, maar soepel gaat het niet. Bottas kreeg de boardradio dat hij het niet moeilijk moest maken voor de Brit, maar hij negeerde de boardradio volledig. Hamilton verloor die ronde zelfs drie tienden op Verstappen. De ronde daarna zet de Brit de snelste raceronde neer. Het gat is nu 8.5 seconde.

Update ronde 48/66

"Ik weet niet of we het tot het einde redden", zegt Verstappen op de boardradio. Hamilton wint nu anderhalve seconde per rondje op de Nederlander. Met nog 16 rondjes te gaan is het gat 13 seconde tussen Verstappen en Hamilton.

Update ronde 46/66

Perez haalt Daniël Ricciardo in. Hij remt diep in bij de uitremkoning Daniël Ricciardo en pakt in de eerste bocht de vijfde plek over van de Australiër.

Update ronde 43/66

Hamilton gaat naar binnen voor een gebruikt setje medium. Hij had geen nieuw setje soft meer over, waardoor dit de enige optie leek. "Het kan weer zo'n scenario worden als Hongarije", krijgt Verstappen te horen. Tijdens de Grand Prix van Hongarije in 2019 ging Hamilton ook naar binnen en Verstappen niet. Tijdens die grand prix haalde Hamilton Verstappen in de laatste ronde in. Het lijkt een rematch van de GP van Hongarije te worden vandaag.

Update ronde 38/66

Het gat tussen Verstappen en Hamilton blijft rond de seconde schommelen. De ene ronde heeft Hamilton DRS en de andere ronde weer niet. Op dit moment lijkt het op de befaamde GP van Spanje uit 2016, waarin Verstappen in een rondenlang gevecht Kimi Raikkonen achter zich hield om zo zijn eerste gp te winnen.

F1 Grand Prix Spanje / Max Verstappen / Red Bull Racing

Update ronde 34/66

Hamilton komt snel dichter bij Verstappen. Het gat is nu 1.0 seconde, waardoor Hamilton geen DRS heeft op de Nederlander. Dat komt doordat Verstappen in de derde sector steeds een gaatje kan trekken ten opzichte van Hamilton.

Update ronde 31/66

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update ronde 29/66

Ook Lewis Hamilton en Charles Leclerc zijn naar binnen gegaan. Hamilton komt terug achter Verstappen. Het gat is nu 5.5 seconde. Leclerc is teruggevallen achter Bottas na de pitstop en is daarmee zijn podiumplek kwijt aan de Fin.

Update ronde 27/66

Verstappen heeft nu een gat van acht seconde voor hem en maakt van die vrije lucht gebruik door de snelste raceronde neer te zetten. Hij rijdt nu 17.7 seconde achter Lewis Hamilton.

Update ronde 25/66

Ook Max Verstappen gaat naar binnen, maar hij heeft een minder goede stop. Zijn stop duurde 4.2 seconde die voor Red Bull erg traag is verlopen. Red Bull heeft dit seizoen voorlopig de snelste stop van 1.9 seconde. Verstappen is nu teruggevallen naar de derde plek.

Update ronde 23/66

Valtteri Bottas heeft als eerste van de topteams zijn pitstop gemaakt. Hij gaat naar de mediumband. Hij rijdt nu op P6 achter Perez.

Update ronde 19/66

Gasly is naar binnen gegaan en heeft zijn vijf seconde straf ingelost. Hij rijdt nu op de mediumband. De Fransman lijkt hiermee voor een tweestopper te gaan. Gasly ligt door de stop wel helemaal achteraan.

Update ronde 18/66

Leclerc kan het tempo van Verstappen en Hamilton niet bijbenen. Hij rijdt 5,5 seconde achter Verstappen. Hij heeft wel een voorsprong van anderhalve seconde op Bottas. Hamilton meldt op de boardradio dat zijn banden minder worden. De strepen zijn al duidelijk zichtbaar op de banden van de wereldkampioen.

Update ronde 12/66

Straf voor Pierre Gasly! Hij staat te ver naar voren bij de start en krijgt daardoor een vijf seconde straf. De straf moet worden ingelost tijdens de volgende pitstop van de Fransman.

Pierre Gasly / AlphaTauri / Bahrein 2021

Update ronde 11/66

De safety car is weer naar beginnen gegaan en Max Verstappen heeft een goede herstart. Hij behoudt zijn eerste plek en heeft een gat van één seconde naar Hamilton.

Update ronde 9/66

Giovinazzi gaat naar binnen, maar zijn pitstop gaat helemaal fout. Één van de banden is lek, waardoor er een nieuwe band moet worden gehaald. Giovinazzi rijdt daardoor nu helemaal achteraan. Ook Latifi en Russell zijn naar binnen gegaan, beide naar de mediumband.

Update ronde 8/66

Tsunoda staat stil in bocht 10 en er is een safety car. De auto van de Japanner valt opeens uit en het is einde race voor Tsunoda.

Update ronde 7/66

Kimi Raikkonen rijdt als enige op de mediumband, maar heeft ondanks de hardere band een goede start gehad. Hij rijdt nu op P14, nadat hij op P17 is gestart.

Update ronde 3/66

Verstappen rijdt weg van Lewis Hamilton. Hij heeft nu een voorsprong van 1.7 seconde op de Brit en zet de snelste rondetijd neer. Valtteri Bottas zit binnen de seconde van Leclerc en kan zo op het rechte stuk DRS gebruiken.

Update ronde 1/66

Max Verstappen heeft een goede start en pakt de leiding over van Lewis Hamilton. Ze raken elkaar heel even aan, maar het eindigt niet in tranen. Ook Leclerc heeft een goede start en hij pakt P3 over van Valtteri Bottas.

Update 15:00

Het is precies 15:00 en de formatieronde is begonnen. De coureurs warmen de banden op en maken zich klaar voor de start.

Update 14:55

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 14:45

Afgelopen dagen was het zonnig in Barcelona, maar vandaag is het bewolkt. Hamilton meldde over de boardradio dat er een paar druppels vielen, maar het blijft voorlopig bij die druppels. Het lijkt een droge race te worden volgens de weerberichten.

Update 14:40

Lewis Hamilton wist tijdens de kwalificatie zijn honderdste pole position te behalen. Hij had een minimale voorsprong op Max Verstappen van maar 0,036 seconde. De startopstelling ziet er vandaag als volgt uit:

Update 14:33

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 14:30

Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Spanje! In deze liveblog houden wij je op de hoogte van de gebeurtenissen op het circuit van Barcelona.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden