Live: Grand Prix van Spanje, Verstappen oppermachtig

door Olav Veenhof
Verstappen leidt in Barcelona

Max Verstappen wint de Grand Prix van Spanje. De Nederlander domineert in Barcelona en wint met een voorsprong van twintig seconden. Een Mercedes podium in de volgorde van Lewis Hamilton en George Russell maken het podium compleet.

-LIVEBLOG GESLOTEN-

Update 16:31

Max Verstappen komt als eerste over de streep. Daarachter komen Lewis Hamilton en George Russell op gepast afstand over de lijn. Sergio Pérez finisht uiteindelijk als vierde. Nyck de Vries finisht als veertiende.

Update 16:28

Sergio Pérez krijgt te horen dat hij moet gaan jagen op George Russell. Met nog drie rondes te gaan is het gat nog vier seconden tussen de nummer drie en vier.

Update 16:16

Max Verstappen gaat naar binnen, net als Lewis Hamilton voor zijn tweede pitstop van de race. De Nederlander heeft een voorsprong van ruim zeventien seconden op Hamilton. 

Update 16:06

Opvallend genoeg is er na meer dan een uur rijden nog geen uitvaller in de race. Er wordt hard gestreden op het asfalt. Fernando Alonso geeft alles bij zijn inhaalactie bij Esteban Ocon. De Spanjaard vecht zich naar eeen negende plek.

Update 16:03

Met nog 21 ronden te gaan, zijn het nu ook de topteams die naar binnen gaan. Alleen Sergio Pérez, Lewis Hamilton en Max Verstappen zijn nog niet naar binnen gegaan. 

Update 15:54

Halverwege de race domineert Verstappen met een voorsprong van vijftien seconden. Zijn teamgenoot Sergio Pérez vecht langzaam zijn weg naar voren. Ondertussen gaan de auto's in het middenveld naar binnen voor een tweede pitstop.

Update 15:50

Geoge Russell gaat voorbij aan Carlos Sainz. De beide Mercedessen staat nu tweede en derde en zo lijken de updates van Mercedes in race zeker te werken.

Update 15:42

Iedereen is nu naar binnen gegaan. De undercut van Carlos Sainz heeft niet gewerkt, sterker nog hij is ingehaald door Lewis Hamilton. De top vijf is nu als volgt: Verstappen leidt, gevolgd door Hamilton, Sainz, Russell en Stroll.

Update 15:38

Nyck de Vries wordt ingehaald door Pierre Gasly. Een pijnlijke actie want hij probeert in dezelfde bocht Nico Hülkenberg in te halen.

Update 15:31

George Russell vraagt zich af of het een goede keuze is om een tweestopper te doen. De gehele top vier is nog niet naar binnen gegaan, maar rijden nog goede rondetijden

Update 15:25

Ook Charles Leclerc en Lance Stroll gaan naar binnen voor hun pitstop. Verder is het zoals zo vaak in Barcelona, een strategische wedstrijd.

Update 15:20

Carlos Sainz heeft net van zijn strategist te horen gekregen dat zijn pace omhoog moet. Nog steeds loopt hij per ronde een halve seconde achter ten opzichte van Verstappen. Een ronde later wordt hij naar binnen geroepen door het team.

Update 15:13

Na acht ronden heeft Verstappen een voorsprong van vier seconden. Per ronde is hij een halve seconde sneller dan Sainz op een compound harder. Sergio Pérez heeft nog niet zijn snelheid en blijft op hetzelfde rubber hangen op een achtste plek. De andere rijder die een inhaalrace rijdt, Charles Leclerc rijdt harder naar voren. Hij rijdt momenteel op een dertiende plek.

Update 15:04

De lampen zijn uit! Verstappen leidt de openingsronde gevolgd door Carlos Sainz en Lance Stroll. Grote problemen zijn er voor Lando Norris, de Engelsman moet naar binnen en mag een inhaalrace gaan rijden. Fernando Alonso heeft ook een goede start en staat nu zesde.

Update 14:58

Het weer speelt dit weekend ook een grote rol in Barcelona. De intermediates worden het liefste gemeden door de teams. Bij de start kiezen de teams in ieder geval allemaal voor de slicks. Verstappen begint verrassend genoeg op de mediums, terwij de andere rijders in de top zes op de softs starten. Carlos Sainz zal dus snel langs Verstappen gaan wil hij het de Nederlanders lastig maken.

Update 14:55

De twee thuishelden zullen hoge ogen willen gooien op hun thuiscircuit. Tien jaar geleden won Fernando Alonso in zijn Valencia. Hij start vandaag vanaf de achtste plek. Zijn landgenoot Carlos Sainz staat samen met Max Verstappen op de eerste startrij en lijkt de grootste uitdager voor de grote favoriet Verstappen.

Update 14:53

Op 15 mei 2016 won Max Verstappen hier zijn eerste race in de Formule 1. In een legendarische race waarin de beide Mercedessen elkaar eraf reden won hij in zijn eerste race voor Red Bull op Circuit de Catalunya.

Update 14:50

Goedemiddag en welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Spanje. De komende uren houden wij bij GrandPrixRadio u op de hoogte over de race in Spanje.

door Olav Veenhof

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden