FIA verlaagt leeftijd superlicentie, debuut Antonelli aanstaande?

door Björn Smit
Antonelli auto

De hoop van Mercedes-junior Andrea Kimi Antonelli om in 2024 zijn Formule 1-debuut te maken, is versterkt nu de FIA de minimumleeftijd voor een superlicentie heeft verlaagd tot 17 jaar. Een regel dat ooit is ingevoerd door Max Verstappen. 

De minimumleeftijd voor het verkrijgen van een superlicentie, dat vereist is om in de Formule 1 te rijden, is achttien jaar. Echter heeft de FIA de regel nu deels aangepast, er kan nu een speciale dispensatie worden verleend aan bepaalde coureurs om een superlicentie te ontvangen op 17-jarige leeftijd. De desbetreffende coureur moet dan wel bepaalde prestaties en volwassenheid hebben laten zien in opstapklasses, zoals de Formule 2 en Formule 3. Deze regel werd ingevoerd omdat Max Verstappen vanuit de Formule 3 naar de Formule 1 ging en op 17-jarige leeftijd zijn debuut maakte in de koningsklasse van de autosport. De FIA vond dat dit niet zomaar zou kunnen en daardoor werd de minimumleeftijd van achttien jaar ingevoerd. Afgelopen jaren konden er dus geen coureurs in de F1 rijden met een leeftijd van onder de achttien. 

De verandering heeft ook gevolgen voor de vereisten voor een superlicentie voor alleen vrije trainingen, die dezelfde richtlijnen volgt en dat betekent dat Antonelli zijn FP1-debuut kan maken vóór zijn achttiende verjaardag dat op 25 augustus is. De FIA moet een eventuele aanvraag wel nog goedkeuren, voordat Antonelli zijn debuut kan maken. De Mercedes-junior heeft wel al meerdere testdagen in een F1-auto met de Duitse fabrikant achter de rug op onder andere de Red Bull Ring en het circuit in Barcelona, alleen was dit wel de auto van 2021. Een debuut in een officiële F1-sessie lijkt met deze regel wel aanstaande voor de Italiaan. Daarnaast is Mercedes nog opzoek naar een coureur voor volgend jaar, na de transfer van Lewis Hamilton naar Ferrari. Er werd al veel gespeculeerd of Antonelli het Mercedes-zitje in 2025 inneemt en dat lijkt nu nog aannemelijker. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrea Kimi Antonelli (@kimi.antonelli)

Moet Sargeant vrezen voor zijn zitje?

Door het veranderen van deze regel kan Antonelli voor de zomerstop of de eerste race na de zomerstop in Zandvoort ook al zijn debuut maken in een F1-race, mits de FIA zijn licentie voor die tijd goedkeurt. Met het tot op heden teleurstellende seizoen van Logan Sargeant en de link van Mercedes met Williams, zou het zomaar kunnen dat de Amerikaan plaats moet maken voor het 17-jarige talent midden in het seizoen. Mercedes kan ervoor kiezen om Antonelli uit te lenen aan Williams voor de rest van 2024, zodat de Italiaan met wat Formule 1-ervaring naast George Russell zijn Mercedes-debuut kan maken volgend jaar. Eerder dit seizoen liet Williams-teambaas James Vowles al weten dat Sargeant zijn contract per race wordt geëvalueerd en met de crash in Canada lijken de kansen voor de huidig Williams-coureur niet hoopgevend.

Lees ook: Alpine over nieuwe rijder 2025: "Hij moet wél goed kunnen samenwerken"

Lees ook: Bottas: "Meer onderdelen is de enige oplossing voor onze problemen"

Lees ook: Weet Liam Lawson nog een plekje te vinden in de Formule 1?

door Björn Smit

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden