DSC_4733

McLaren dateert uit 1963. Bruce McLaren Motor Racing wordt opgericht door Bruce McLaren. Het raceteam doet er drie jaar over om de Formule 1 te bereiken en kent in 1966 haar debuut in de koningsklasse. In haar vroege jaren reed het team zowel in de Formule 1 als in het Canadees-Amerikaanse Can-Am-kampioenschap. Bruce McLaren reed in beide kampioenschappen als coureur en haalde daar veel successen. In 1970 sloeg het noodlot toe. Bruce overleed tijdens een test in het Can-Am-kampioenschap. 

Na de dood van Bruce besloot het team door te gaan in meerdere kampioenschappen. In 1974 behaalde McLaren het grootste succes: het wereldkampioenschap F1. Twee jaar later won James Hunt het kampioenschap op één punt van Niki Lauda. Lauda beleefde dat jaar een zware crash op de Nürburgring en gaf daarmee Hunt de kans om het kampioenschap te pakken. Met een sterk einde van het seizoen wist Hunt net genoeg punten te pakken. Acht jaar later was het Niki Lauda zelf die wereldkampioen werd in de McLaren. Vanaf 1984 won McLaren van de acht jaren erop, zeven maal de titel. Grote namen als Piquet, Senna, Prost en Lauda pakten de titels.

 In 1998 en 1999 wist Mika Hakkinen nog twee keer het kampioenschap te pakken onder McLaren. De laatste titel van het team dateert uit 2008. Lewis Hamilton won in de laatste bocht, van de laatste race het kampioenschap.

Het team kende een dieptepunt in haar samenwerking met Honda van 2015-2017. Het team liep slecht en de resultaten bleven achter. Het team ging reden met een Renault-motor en behaalde enkele podia. Momenteel rijdt het team met Lando Norris en Oscar Piastri met een Mercedesmotor en klimt het team steeds dichter richting een overwinning.

McLaren in cijfers 2024

1

Overwinningen

4

Podiums

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden