Hero or Zero: Grand Prix van Frankrijk VT3 en kwalificatie

Lance Stroll Australië

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de derde vrije training en de kwalificatie voor de Grand Prix van Frankrijk, met onder andere Pierre Gasly en Kevin Magnussen.

Hero

Kevin Magnussen

Kevin Magnussen wist zaterdagochtend al dat hij de Grand Prix van Frankrijk achteraan moest gaan starten nadat hij verschillende motoronderdelen vervangen heeft. In het eerste deel van de kwalificatie bleef de Deen een tijdje binnen. Later werd hij toch nog voor één rondje naar buiten gestuurd. Hij vroeg over de boordradio aan zijn team waarom hij nog naar buiten moest, hij vond het duidelijk niet nodig. Toch ging hij er wel even voor zitten en zette een zesde tijd neer. Naar verwachting zou hij in het tweede deel van de kwalificatie niet meer in actie gaan komen. Toch gebeurde dit wel en wederom was de Deen snel. Zijn eerste ronde was genoeg voor de vijfde plaats. Uiteindelijk ging hij door naar Q3 als achtste. In het laatste deel kwam hij niet meer in actie.

Ferrari

De tweede hero zal niet als een verassing komen. Niet alleen pakte Ferrari pole position maar het gaat vooral om de manier waarop. Door de uitvalbeurt van Sainz tijdens de Grand Prix van Oostenrijk moet de Spanjaard de Grand Prix van Frankrijk achteraan starten. Toch liet het Italiaanse team Sainz naar buiten gaan en pushen voor een snelle ronde. In Q3 werd duidelijk waarom. Carlos Sainz ging puur naar buiten om een slipstream te geven aan zijn teamgenoot, iets wat we bijvoorbeeld eerder tussen Pérez en Verstappen zagen tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi vorig jaar. Het werkte goed en mede daardoor kon Charles Leclerc de pole op zijn naam zetten.

Zero

Pierre Gasly

Pierre Gasly rijdt dit weekend in eigen land en dus zal hij extra goed willen presteren. De Fransman was erg enthousiast over de meegebrachte upgrades. Hij was er bijna zeker van dat het team in het derde deel van de kwalificatie terecht zou komen. Met hoge verwachtingen ging Pierre Gasly de kwalificatie in maar het resultaat viel erg tegen. Hij wist niet eens uit Q1 te komen, de AlphaTauri-coureur eindigde de kwalificatie als zestiende. Teamgenoot Yuki Tsunoda liet zien dat er zeker snelheid zat in de auto, de Japanner eindigde namelijk als achtste.

Lance Stroll

Lance Stroll kende vandaag één van zijn mindere zaterdagen uit zijn carrière. Aan het einde van de derde vrije training wilde de Canadees aanzetten maar klaagde direct over de boordradio dat de auto vreselijk aanvoelde. Uiteindelijk sloot hij de training af als achttiende. Tijdens de kwalificatie ging het niet veel beter. Hij eindigde de kwalificatie als zeventiende en liet onder andere Zhou en Schumacher achter zich. Eén van de twee maakte een fout in zijn snelle ronde en van de andere werd de rondetijd afgenomen. Stroll komt hiermee nog goed weg met een zeventiende plaats. Ook vergeleken met zijn teamgenoot, die dertiende eindigde en ook nog tijd miste in de laatste vrije training, is het geen goed resultaat.

Lees ook: Liveblog kwalificatie Grand Prix van Frankrijk

Lees ook: Max Verstappen ruim snelste in VT3 GP van Frankrijk

Lees ook: Horner: Nieuwe porpoisingregels goed voor één team

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden