Valtteri Viktor Bottas (28 augustus 1989, Nastola, Finland) won op 19-jarige leeftijd zijn eerste autosport-kampioenschap. De Fin begon, zoals elke coureur, in de karts en ging naarmate de tijd vorderde over op de bolides. In 2008 reed Bottas zowel de Formula Renault Eurocup als de Formula Renault Northern European Cup. Hij won beide kampioenschappen en zette zichzelf op de kaart. Bottas stapte over op de Formule 3 waar hij uiteindelijk vier jaar in heeft gereden. Hij werd in 2011 kampioen met het Nederlandse team Lotus ART. Vanaf zijn tweede jaar in de Formule 3 werd Bottas aangesteld als testrijder in de Formule 1.

Zes keer op podium

Na een aantal jaar was het in 2013 eindelijk zover, Bottas kreeg een stoeltje in de Formule 1 bij Williams. Zijn eerste jaar bij het team was niet een heel groot succes. Bottas wist één keer in de top-10 te finishen maar deed het daarmee wel beter dan zijn teamgenoot. Een jaar later ging een stuk beter. Bottas wist op twee races na altijd in de top-10 te finishen, hij stond zes keer op het podium en wist 182 WK-punten meer te halen dan het jaar ervoor. Bottas presteerde dus goed en mocht in 2015 en 2016 blijven bij het team. Hij wist in beide seizoenen voor zijn teamgenoot te blijven terwijl de auto niet heel snel was.

Constructeurstitel

Aan het einde van 2016 stopte de nieuwe wereldkampioen Nico Rosberg bij het topteam van Mercedes. Bottas kreeg een contract aangeboden en nam de keuze om te gaan rijden bij het team. In 2017 wist de Fin bij het nieuwe team zijn eerste pole position te behalen in Bahrein en zijn eerste overwinning tijdens de Grand Prix van Rusland. Uiteindelijk werd de Fin derde in het rijderskampioenschap en won hij met Mercedes de constructeurstitel. In 2018 vielen de resultaten van Bottas tegen. Hij wist niet te winnen en eindigde het jaar als vijfde. In 2019 en 2020 had de Fin betere jaren. Hij wist zes overwinningen te behalen en werd beide seizoenen tweede in het kampioenschap. Bottas was bij Mercedes de duidelijke tweede coureur achter Lewis Hamilton. Gedurende het seizoen van 2021 werd duidelijk dat Bottas wegging bij het team van Mercedes. Hij tekende bij Alfa Romeo voor het nieuwe seizoen, uiteindelijk werd hij dat jaar derde in het kampioenschap en won hij één grand prix.

 

Valtteri in cijfers 2023