Daniel Ricciardo (1 juli 1989, Perth, Australië) begon al heel vroeg aan zijn racecarrière. Hij was negen jaar oud toen hij voor het eerst in een kart stapte. Zo’n zeven jaar kartte hij op verschillende niveaus. Al in zijn tienerjaren tekende hij een contract bij het Red Bull Junior Team. Hij deed zijn eerste ervaringen op als testrijder voor Red Bull en Toro Rosso en nam een aantal vrije trainingen op vrijdag voor zijn rekening. Hij viel zó op dat zelfs andere teams hem graag wilden hebben zolang een van de Red Bull-teams hem niks konden aanbieden. Die kans kwam er bij het team HRT, waar hij een half seizoen heeft gereden.

'Shoey'

In 2012 begon hij als coureur van Toro Rosso. Na twee jaar bij Toro Rosso gereden te hebben, maakte Ricciardo de overstap naar het grotere Red Bull Racing. Vanaf dat moment kwamen de grote successen. De kenmerkende ‘shoey’, waarbij Ricciardo champagne uit één van zijn schoenen drinkt, is regelmatig te zien geweest.

Nieuwe uitdaging Ricciardo

2017 kende door de mindere auto veel teleurstellingen voor de Australiër. In 2018 kwam de grootste klap en was er veel sprake van pech. Slechts twee keer pakte hij het podium, allebei wel met een overwinning. Ricciardo was al toe aan een nieuwe uitdaging en besloot in de zomer van 2018 Red Bull Racing te verlaten. Die nieuwe uitdaging ging hij aan bij Renault, ondanks dat de Renault-motor de oorzaak was van de vele pech. Renault en Ricciardo hadden beide de ambitie om voor podiums te rijden maar helaas bleven de resultaten in 2019 uit.  

Twee podiumplekken Ricciardo

Nog voor de start van het nieuwe Formule 1-seizoen van 2020 maakte Ricciardo bekend dat hij zou vertrekken bij Renault en een jaar later bij McLaren zou gaan rijden. McLaren heeft de afgelopen seizoenen veel progressie geboekt en de verwachting is dat het team met de Mercedes-motor alleen nog maar sterker zal gaan worden. Reden genoeg voor de Australiër om de nieuwe samenwerking aan te gaan. Het seizoen 2020 verliep bij Renault vervolgens een stuk beter voor de 31-jarige coureur met twee podiumplekken.

Ricciardo kende in 2021 een moeizaam seizoen bij McLaren. De Australiër kon amper in de buurt komen van de prestaties van Norris en is als achtste geëindigd in het eindklassement. Ook in 2022 zal Ricciardo voor McLaren rijden.

Daniel in cijfers 2023